Banneri

Banneri

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Pohdintaa valaistuksesta ja pistorasioista

Ollaan tällä viikolla erityisesti mietitty miten ja millä talon valaistus toteutetaan sisältä ja ulkoa. Vielä emme ole tavanneet sähkösuunnittelijaa, mutta eiköhän sen aika tule ensi viikolla. Eilen käytiin jututtamassa paikallista WINLED- toimittajaa, jonka kautta saisimme taloon LEDejä. Mietinnässä onkin, että halutaanko LEDejä ylipäätänsä ja jos halutaan niin kuinka paljon. Tällä hetkellä ajatuksena olisi, että LEDit tulisivat kaikkiin spotteihin ja nämä pitäisivät ehdottomasti olla himmennettäviä. Näitähän saa nykyään värissä kuin värissä, joten liian kylmää valoa ei tarvitse pelätä. Minkälaisia kokemuksia muilla on LEDeistä? Onko valo ollut mukavan lämpimän sävyinen ja onko ne toimineet käytössä moitteetta? Spoteista sen verran, että niiden määrääkin on tullut mietittyä, mutta mitään selkeää mielikuvaa niistä ei ole. Toivottavasti sähkärillä on antaa meille hyviä ideoita ja ratkaisuita.

Yksi murheenkryyni on  portaiden valaistus. Miten siihen saa järkevän ja nätin valaistuksen? WINLEDillä olisi ollut hyvännäköinen seinävalo, joka olisi sopivan pieni portaisiin, mutta sen ulkonäkö oli minusta hieman liian moderni. Hyviä vinkkejä otetaan vastaan, mikäli olet keksinyt porrasvaloihin jonkun kivan idean.
Toinen on keittiön valaistus. Pohdinnassa on, että tuleeko kattoon spotteja vai jokin muu valaistus? Millä systeemillä kaappien alle toteutetaan valaistus, onko se LED-nauhaa vai aivan jotain muuta? Tällä hetkellä ehkä jotain muuta, ei kuitenkaan loisteputkea. 
Kolmas murhe on pistorasiat ja niiden sijoittelu. Miten ihmeessä sitä osaa laittaa niitä tarpeeksi ja miten ihmeessä ne osaisi sijoitella järkevästi. Ehkä sähkärillä on tähänkin asiaan jonkinlainen ratkaisu, toivottavasti.
Ulkovalaistusta ollaan myös pähkäilty. Terassien valaistus tullaan näillä näkymin toteuttamaan spoteilla ja pylväisiin tarkoitetuilla lyhtyvalaisimilla. Taka- ja etupihan valaistuksesta ei meillä ole vielä mitään ajatusta.

Kuten huomata saattaa, näitä murheenkryynejä on jos jonkin näköisiä ja kohta pitäisi jo päätöksiä syntyä.

8 kommenttia:

 1. Samoja kryynejä aletaan pikkuhiljaa viljelemään täälläkin...joten mulla ei valitettavasti ole mitään "ohjetta" tai vinkkiä aiheesta antaa... :(
  Toivottavasti saat paljon hyviä vinkkejä muilta kommentaattoreilta !!!

  VastaaPoista
 2. Hei!!
  mistään en ole itse rakentamisessa niin epävarma kuin valojutuista....että kuitenkin vasta käytäntö kertoo onko onnistuttu.
  minä olen loisteputkien kannalla(paljon halvempikin kuin ledit) kunhan ne olisi jotenkin piilossa.
  meillä tulee keittiöön ja käytäville kattoon upotettavat valaisimet.
  itse mietin sitä että riittääkö isoon(15-17 neliöö) makkariin vain yksi lamppu keskelle kattoa.....?
  terv raksalainen

  VastaaPoista
 3. Halogeenien tilalle tulevat ledit ovat pääsääntöisesti lämpimän valkoisia (n.3000k), itse olen etsinyt hieman kylmemmän sävyisiä (4000-5000k). Jos tykkää alasvaloista niin niitä sitten vaan, meille tulee virtakoskoja johon saa sitten liitettyä monenlaista valaisinta. Meillä keittiöön tulee yläkaappien alle lednauhaa ja kattoon virtakisko johon spotteja. En niin hirveästi ole tykännyt noista halogeeneista noiden yläkaappien alla. Pistorasioita sitten vaan tarpeeksi, tuskin niitä kuitenkaan liikaa tulee..

  VastaaPoista
 4. Päivi: minä olen suunnitellut 12m2:n makuuhuoneeseemme kattovalaisinta, sillä makuuhuoneemme ei tule toimimaan työhuoneena (nyt kun saamme sen erikseen, hih! :). Lisäksi tulee lukuvalot sängyn päätyyn/viereen. Katsotaan mitä valaistussuunnittelijamme sanoo tästä suunnitelmasta kahden viikon kuluttua.... :D

  VastaaPoista
 5. Meille tulee Proled-valasimia kattoon upotettuna. Ovat n.3200K eli "lämpimiä" sävyltään. Yleisvaloksi tulee Jasmina-valaisimia ja näihin hommataan Saksasta Bio-Vita päivänvalolamput, jos rahat riittää. Ainakin ne on halvempia siellä kun Suomessa. Proledeistä ei mitään pahaa sanottavaa, näyttävät ja tuntuvat huippulaadukkailta. 5v takuukin.

  Porrasvalot toteutetaan ledtarranauhalla. Porrasvalmistaja tekee tarvittavat reijät ja jyrsinnät nauhoille.
  Me ei haluttu sellaisia reisipuuhun tulevia sivuvaloja, eikä toisaalta luoda koko askelman levyisellä lednauhalla "avaruusalus"-efektiä.

  Keittiön työtason päälle kaappien alle joku ledkisko tai sitten ledtarranauhaa. Yleisvaloiksi jälleen Jasminat 2 x 58cm ja muutama Proled tunnelmavaloksi.

  Lopputulos on sitten mitä on, mutta itepähän niitä katellaan :P

  http://lintulaan.blogspot.com/search/label/Proled

  http://www.proled.fi

  http://www.muudi.com

  VastaaPoista
 6. Varmaan tiesitkin, mutta meillä on ne ledit. Ja suosittelen ja olen tyytyväinen. Ledien ohella on tietenkin joka huoneessa myös riippuvalaisin noin niinkun sisustuselementtinä. Mutta valot on haasteellisiä, tiedetään. Niistähän oli jotain täällä: http://villaainala.wordpress.com/2011/01/20/lampuista-ja-polttimoista/.

  Pistorasioista voin sanoa sen verran, että laita enemmän kuin sähkösuunnittelija suosittelee. Niitä ei voi koskaan olla liikaa ja sähkövempeleitä on nykyään niin paljon. Meillä on toistaiseksi riittänyt ja ollut järkevästi sijoitettu. Mutta kyllä mä niin mietinkin. Kävelin mielessäni pohjapiirustusta hyväksi käyttäen talon moneen kertaan läpi, ja mietin, että onko hyvä tuossa ja montako tohon. Ja valot samalla tietenkin (missä katkaisin olisi järkevin, kun tästä kuljetaan jne.). Mutta vaikeaa se on paperilla! Tsemppiä suunnitteluun!

  VastaaPoista
 7. Päivi, Hyvä pointti tuo makkarin valaistus. En ole huomannut asiaa miettiäkkään.

  Mia, Kerrohan sitten mitä suunnittelija tuumasi sun valaisin ajatuksista :)

  Marko, Kiitos linkeistä ja vinkeistä :)

  Kirsikka, Juu, muistin :) On tullutkin vierailtua siellä sun sivuilla useampaan otteeseen :) Kiva, jos ootte ollu tyytyväisiä.

  VastaaPoista
 8. Pistorasioita ei ole koskaan liian vähän ja toiseksi mieti tarkkaan niiden paikka. Nyt olen huomannut meillä kun pöytäkin on keskellä erkkeriä niin miksi ihmeessä piti laittaa pistorasiat sivuille!! Nyt olisi ollut kiva kun yksi pistorasia olisi ollut keskellä. Olisi voinut laittaa lamppu vaikka pöydän päähän. Nyt sitten saa venyttää lampun johtoa sivulle eikä aina johto riitä. Ärsyttävää!!

  VastaaPoista