Banneri

Banneri

tiistai 30. marraskuuta 2010

Pohdintaa

Kannustalon tarjousta odotellessa olen kerennyt pohtimaan yhtä sun toista asiaa tulevassa talossa. Talon koko edelleenkin mietityttää, tulisiko siitä liian iso (voiko talo koskaan olla liian iso?) ja pärjättäisiinkö pienemmälläkin? Kannustalon edustaja sanoi, että neliöhinnaksi kannattaa laskea 1500-1700€/neliö. Sitä vain olen miettinyt, että riittääkö 1500e/m2 ja mitä kaikkea tämä summa loppujen lopuksi pitää sisällään? Tähän summaan ei ole ilmeisesti laskettu esim. tonttia ja autotallia. Jotenkin tuntuu hirvittävältä ajatella, että talon hinta hipoisi lähemmäksi 300 000€, jos talossa olisi 175m2 ja neliöhinnaksi laskisi kultaisella keskitiellä tuon 1600€/m2. Tästähän summasta puuttuu veilä tontti ja autotalli. Uskon, että aikalailla samaan summaan päästään, mikäli laskutapana käytetään talopaketin hinta * (kertaa) 2,5-3. Hurjilta summiltahan nuo tuntuvat. Tosiasia vain on, että uusi maksaa, mutta niin maksaa myös vanhakin. Ennemmin kuitenkin maksan esim. 30 000 enemmän siitä, että saan juri sellaisen talon kuin haluan. 2000-luvulla (miksei vanhemmatkin) rakennetut talot maksavat järjestäen sen 250 000e, joten...Toivottavasti tarjous tulisi tällä viikolla, niin saisimme aloittaa pähkäilyt ja laskennat talon suhteen oikein urakalla.

4 kommenttia:

 1. Suosittelen lämpimästi että lasket hintaa kaavalla 2000 € / neliö. Tai mielummin 2500:lla.

  Noissa kaavoissa on kyllä aina se ongelma että ne yleistävät liikaa. Kannattaa esim. kysyä mitä neliöitä talomyyjä tarkoittaa? Kerrosalaa, huoneistoalaa vai jotain muuta? Eikä siihen tosiaankaan sisälly talli eikä tontti. Eikä varmaan liittymätkään. Maanrakennus ja perustuksetkin voi maksaa lähes mitä tahansa 20 000 ja 100 000 väliltä. Onko tuosssa hinnassa esim. suora sähkölämmitys pattereilla vai maalämpö vesikiertoisella lattialämmityksellä?

  Jos ette joka kohdassa valitse kaikkein halvinta vaihtoehtoa tai tee IHAN kaikkea itse, niin en usko että pääsette alle kolmensadan tuhannen tuon kokoisella talolla.

  Kokeile myös Talopeliä: http://www.talopeli.fi/

  VastaaPoista
 2. Meillä myös budjetti kyllä hipo pilviä, vaikka alkuun olin ihan varma, ettei mitenkään voi mennä niin paljon.

  Meillä huoneistoalaa talossa 175,5 ja kerrosalaa 200,5. Ulkona tarkoitus tehdä talli, sille toistaiseksi vasta perustukset tehtynä. Loput tehdään sitten kun on sitä rahaa lisää.

  Mutta tähän saakka, ilman tonttia, saimme taloon uppoamaan noin 320 000€.
  Mielestäni teimme olosuhteisiin nähden (ei mitään ammattalisia + 2 pientä lasta) paljon itse. Itse tekeminen painottui lähinnä sisähommiin, maalauksiin, tapetointeihin, lattian päällystämisiin ja panelointeihin.

  raksailua.vuodatus.net
  siellä on meidän raksaprojektista tarkemmin, sisään muutettiin nyt kesäkuussa.

  VastaaPoista
 3. Vielä Harria täydentääkseni; meillä kokonaiskustannukset nousevat näillä näkymin 340 tuhanteen, mikä ei sisällä tonttia tai puutarhan rakentamista. Vaikka laadimme heti projektin suunnitteluvaiheessa pankista saamamme excelin pohjalta niin tarkan kustannusarvion kuin mahdollista - hankimme mm. tarjouksen kaikesta mahdollisesta ja mahdottomastakin - on kustannusarvio ylittynyt jo parissa kohdassa ja aina tulee vastaan asioita, joita ei vain kerta kaikkiaan ole osannut ottaa huomioon. Vertailun vuoksi mainittakoon, että talopelin kustannusarvio talostamme oli muistaakseni 320 tuhatta.

  Usein myös oman työn osuus tulee helposti arvioitua yläkanttiin. Meillä esim. elämäntilanne muuttui radikaalisti elokuussa, minkä jälkeen Harri on joutunut vetämään raksaprojektia käytännössä yksin. Saa nähdä, teemmekö raksalla lopulta juuri muuta kuin siivousta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos taas kommenteista. Kiva kuulla ihan käytännön kokemuksia ja näin vähän olen itsekin uumoillut, että rahaa kyllä palaa... :/

  VastaaPoista