Banneri

Banneri

tiistai 18. tammikuuta 2011

Takasta asiaa

Kovasti oon netissä selaillu erilaisia takkamalleja. Tällä hetkellä ajatuksena on saada valkoinen ja mahdollisimman yksinkertainen perustakka. Tässä olisi kaksi mallia Linnatulelta, jotka miellyttävät silmää:

Pinnoitus on antiikki lastilla. Kuvat: Linnatuli.fi.

Pinnoitus: kiiltävä laatta.
 


Laatoitettu takka miellyttää tällä hetkellä enemmän, mutta olisi toisaalta kiva nähdä takat livenä ja näin ollen niiden erokin olisi todennäköisesti selvempi kuin kuvasta katsottuna. Ainoa mietityksen aihe on se, että miten tuon laastin/laatan saa pidettyä puhtaana? Vai pinttyykö siihen ajan myötä sellainen musta, ruma, nokinen kohta?

 Yksi iso kysymys on hormi ja sen paikka. Pohjapiirrustukseen hormi on piirretty takan viereen. Miten tämä käytännössä sitten siihen tulee, onko kellään tietoa? Lähteekö hormi lattiasta ja kuinka paljon se vie tilaa? Onko hormi kuuma alhaalta? Polttaako pienet lapset kädet siihen? Ajatuksena oli siirtää takka hormin päälle eli hormi lähtisi takan päältä yläkertaan, mutta käytännössä se ei taida olla järkevää. Jos takka siirtyy himpun verran vasemmalle, niin se tulee liian lähelle sohvaa (jos sohvaa pidetään niinkuin pohjapiirrustukseen on laitettu) ja kulkureitti sohvan ja takan välistä kapenee liiaksi. Siis vielä selvennykseksi, että hormia ei voi siirtää vaan takka pitää siirtää hormin päälle. Laitanpas meidän pohjakuvaa, josta näkyy paremmin "ongelman".

  

12 kommenttia:

 1. Kyllähän rapattu takka mustuu luukun yläpuolelta ajan kanssa. Laatoitetun kanssa ongelma ei liene niin suuri, se kun on helpompi puhdistaa.

  Hormi lähtee tosiaan lattiasta. Niitä on eri kokoisia, mutta heitetään nyt lonkalta että joku 30x30 senttiä on varmaan pienin. Lopullinen koko määräytynee varmaan takan mukaan. Tuollainen lattiasta lähtevä harkkohormi ei käsittääkseni juurikaan lämpene. Ainakaan niin paljon että siiä kätensä polttaisi.

  Saattaa olla että päältä liitettävä harkkohormi on takalle liian painava, jolloin joudutaan käyttämään kevyttä teräshormia. Se on kalliimpi ja jossain tapauksissa niissä on kai ollut paloturvallisuusongelmia.

  Lisäksi esim. meillä olisi Tulikiven takka olisi ollut päältäliitos mallina hieman kalliimpi ja isompi (syvyyssuunnassa).

  Tämmä mun mietteitä, mutta takkamyyjä osaa varmaan kertoa tarkemmin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Harri kommentista! Joo, ilmesesti teräshormien kans on ollu ongelmia, täällä meilläpäin oli oikei lehdessä juttuakin niistä, kun ovat sytyttäneet monta paloa. Ja kiva kuulla noista hintaeroista, eipä oo aateltukkaan niitä.

  VastaaPoista
 3. Piippu tosiaan lähtee lattiasta asti ja ainakin aikaisemmin sanottiin varaavien takkojen toimivan paremmin, jos liitos piippuun on alhaalta, kuten vieressä sijaitsevaan piippuun liitos tulee.

  Piippu tarvitsee perustukseen vahvistuksen samoin kuin takkakin. Harkkopiippu on sen n. 30x30 ja vaatii pinnoittamisen. Yksi mahdollisuus on tietysti muurauttaa piippu ja takan takana oleva seinä tiilestä. Piippu ei lämpene pinnasta polttavan kuumaksi.

  Takoissa on eroa myös siinä mistä ne liitetään piippuu kaikkia takkoja (vakiomalleina) ei välttämättä saa kaikilla tavoilla (sivusta, takaa, päältä) liitettyä hormiin.

  Meillä Tulikiven takkaan tehtiin muutoksia, jotta saatiin päältälähtö, koska meillä se oli tilan suhteen ainoa mahdollisuus. Ulkomitat eivät meidän takassa muuttuneet, mutta leivinuunia jouduttiin hivenen lyhentämään. Hinta tietysti nousi "jonkin verran" kun takka on nyt tilausmallia.

  VastaaPoista
 4. Meillä oli juuri hormin muuraus (kuvia www.kaurinlaaksotalo.vuodatus.net). Kyseessä on Schiedelin Rondo hormi. Hormissa on sisällä keraaminen osa ja ulkopuolella harkko. Se ei lämpene ulkopuolelta juurikaan ja siksi ei vaadi edes turvavälejä paria senttiä enempää. Hinta oli 8,6 m noin 950 e + päivän asennustyö muurarille. Koko yksihormisena on 32 * 32 cm.
  Jos piippu on korkea ja vetää hyvin, nokeaminen ei ole iso ongelma. Laatoitettu takka on suhteellisen helppo pitää puhtaana, tosin saumat siinäkin tummuu, jos pahasti nokeaa. Rapattu takka taas on helppo maalata muutaman vuoden välein uudelleen. Entisessä talossamme oli laatoitettu takka, nyt valitsin rapatun.
  Valitsimme nyt harkkotakan sijaan tiilitakan (Tiileri), koska entisessä harkkotakassamme varaavuus ei ollut kovin hyvä ja toivomme tiilitakassa varaavuuden olevan parempi.

  VastaaPoista
 5. Minä mietin sitä pönttöuunia, mutta aloin tässä ajattelemaan, että miten pöljän näköistä se on, jos ensin on neliön muotoinen hormi ja siinä perässä pyöreä pönttis. Tulisi seinästäkin ulos jo aika paljon.

  Itse laitoin piirustuksiin Shiedelin Isokern hormin, joka on tuon edellä mainitun Rondon simppelimpi versio.

  En pitäisi muurattuakaan hormia huonona asiana, varsinkin jos tulisijoja tulee useampi samaan hormiin. Ja sitten on nuo hormin ulkonäkö asiat.

  VastaaPoista
 6. Hei, meillä piippu lähtee pöntön päältä. Piippu on mallia Härmä air Unique T450 siinä on pieni paloturvaetäisyys. Se oli meille oikeastaan ainoa vaihtoehto koska menee niin lähellä seinää yläkerassa ja se ettei kuumene laisinkaan ulkopuolelta. Tuttavallani on rapattu takka ja on tehty noin 2 vuotta sitten ja on nyt aika musta luukun yläpuolelta. Manannut moneen kertaan kuinka hankala sitä on puhdistaa.

  VastaaPoista
 7. Meillä muurattiin oikein perinteiset "vanhanajan" tiilipiiput. Mutta alkaa olla harvinaista nykyään. Kauniita nuo isot lasiluukut.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kaikille kommenteista! Täytyy oikein urakalla alkaa pohtimaan tuota asiaa ja sitä hormia. Mietin sitäkin, että miltähän näyttää, jos takka on laatoitettu ja hormi vieressä on rapattu?

  VastaaPoista
 9. Meillä on tuo sama pohja olohuoneen ja takan osalta. Hormi on takan vieressä ja minusta hyvä siinä, ei kuumene. Sohva on tosi huonon näköinen ainakin meillä jos laitamme sen kuten kuvassa. kannattaa miettiä sitä, minä en osannut asiaa ihan miettiä ja kuvitella. Nyt parhaimmalta sohva näyttää meillä ikkunan edessä ja pilaa kyllä vähän näkyvyyttä. Jos sohva on kylki oviaukkoon se ei ole kovin kutsuva -ainakaan meillä. Olohuone on tuottanut muutenkin vähän ongelmia meillä kalustuksen suhteen kun tuli muutama yllätyskaluste...

  Meillä on muuten laatoitettu takka ja hormi vieressä rapattu ja hyvältä näyttää -ainakin minusta. Varmasti on jokunen kuvakin blogissani, käy kurkkaamassa jos haluat nähdä miltä näyttää. :)

  VastaaPoista
 10. Takkamaku on meillä kyllä samanlainen! Omia kokemuksia mulla ei oo jakaa mutta kavereiden kyllä. Eli yhdellä kaverillani on tuollainen laattatakka ja se on todella kaunis, valkoinen ja pysynyt valkoisena :) Toisella kaverillani on tuollainen rapattu takka mutta luukun ympärille on laatoitettu sellainen "suoja-alue" (tällaisesta on kuva esimerkiksi tiileri.fin etusivulla). Tuo rapattu takka ei oo mustunut kahden vuoden käytön aikana ollenkaan ja tuo suojaksi laatoitettu aluehan onkin helpompi sitten pitää puhtaana :)
  Eräs muurari sanoi, että jos joskus haluaisikin purkaa/vaihtaa takan niin päältäliitettävä hormi on huonompi vaihtoehto. Harvoinhan sitä nyt tulee takkaa vaihdettua, mutta aattelinpa nyt sanoa tuonkin :) Meillä ei ole vielä tarkkaa suunnitelmaa takan suhteen. Tiilerin funkkistakat on kyllä tosi kauniita ja leivinuunikin olis kiva :)

  VastaaPoista
 11. T: Joo, tuo olohuone on ollut sellainen murheenkryyni koko suunnittelun ajan. Minusta se jää meillä nytkin liian pieneksi ja on ehkä hieman hankalan mallinen, juuri noiden oviaukkojen ja pitkulaisuuden vuoksi. Joudun nyt kuitenkin elämään tuon asian kanssa, kun taloa ei voi enää isontaakkaan. Tai siis voi, mutta koko kasvaisi niin julmetusti, että ei enää aja meidän perheen asiaa.
  Kiitos, löysinkin kuvia, kun takka oli muurattu, pitää katsoa, josko kuvia löytyy ihan valmiista versiosta :)

  VastaaPoista
 12. Joo hankalaksi kalustamisen tekee toisiaan nuo oviaukot ja terassin ovet. takasta löytyy valmiina kuva /2010/09/ postauksesta.
  Ja eipä sitä taloa nyt voi/kannata suurentaa mielinmäärin. Tiedetään :). Mutta meillä ainakin on pohja ollut tosi toimiva, ellei nyt olohuoneen sohvan paikan hakua lasketa.. mutta sehän on pieni pulma.

  VastaaPoista